lördag 13 augusti 2011

Jag blev ingen rättegångstecknare


Här blir inte många barn gjorda, ska jag säga. Mår sisådär, och då gör jag inte många knop. I morgon går färden hemåt igen. Ska bli mysigt att få pussa på min Käre (utan att ge honom några bacillusker får jag hoppas), och sätta mig i rithörnan med en god ljudbok. Samtidigt är det alltid lite vemodigt att skiljas från mamma och Skattegården. Men snart är det ju Bokmässa och då får jag ju chans att kika förbi igen. 
 Ja jävlar, Bokmässan... Är bortåt skogen sen med att fixa inför den, vad det gäller boende och tågpillett i alla fall. Resten brukar falla på plats ändå. 
Ja ja, det ska väl lösa sig. Jag hoppas få kvarta hos min vän Maja, som bara bor uppför backen från Svenska Mässan. Hon är rar hon.

Nu ska jag plöja ytterligare några avsnitt av Unga mödrar Danmark. Tur att det är textat, för det är otroligt vad dessa mammor är dåliga på att artikulera. Jag har nog aldrig sett människor som rör så lite på munnen när de talar. Nästan som buktalare. Och så inleder de varje mening med "Jamen jeg/det/han (osv), och avslutar den med ett "Ik´"..." Men jag kan inte rå för att jag tycker om de stackars små liven. Kan inte vara lätt att vara ung, arbetslös och morsa, utan pengar eller trygghet. Fast det är ju klart, inom buktalandets sköna konst måste det ju finnas en del jobb.

Apropå arbeten som det krävs särskilda talanger för; Jag anmälde mig ju till en statistförmedling för länge sedan, för att tjäna lite extra pingar. Var på en audition, men tappade sugen och sket i att fortsätta. Trodde de tagit bort mig, men så ringde de från ett mediabolag härom veckan. De skulle filmatisera en Liza Marklund-bok och behövde en rättegångstecknare. Så hade de letat med ljus och lykta innan de fann mig på statist-tjosanet. Det var ju dumt av mig att inte ta reda på detaljerna innan jag tackade ja, men jag satt i bilen och jag tänkte ju, naiv som jag är, att detta är ju ett jobb som inte vem som helst kan göra, självklart är det om inte jättebra, så i alla fall hyffsat betalt. Dagen därpå fick jag ett mail, där det stod nåt i stil med "kul att du kunde ställa upp! Du kan tyvärr inte få någon reseersättning, men vi bjuder på lunchbuffe. Arbetstiden är 8-00-17.00. Lön: 350 kr."

Öööh? Jag tänkte, läser jag rätt? Har de missat en nolla? Men nej. Det jobbet tackade jag med gott samvete nej till, särskilt som jag skulle ha gått back på det hela och förlorat minst tio timmars jobb i min verksamhet. Förmodligen trodde de att vem som helst skulle nappa på ett sådant erbjudande, det är ju "så roligt att synas". Men nej, det är inte alls roligt att synas. Det är roligt att få skäligt betalt för jobbet man utför. Jag har inget som helst intresse av att visa min nuna i teve, annat än för att prata om mitt skapande. Skulle vilja se den "rättegångstecknare" de lyckas locka fram från under en sten för 39 kronor/timmen. Åh, nu vet jag precis hur bilden kommer se ut. Så här, ha ha:4 kommentarer:

Sigyn sa...

Hihihihihihiiiiiiiii

Du ger mäj bra vibrationer, varje gång jag läser dina inlääägg.... trala lala la laaa

Hehe *frust*

Haha!

Nä, nu måste jag gå å lägga mig.

Ja går å lägg' mig ja'

Kram kram från en som gick på Sundsta samtidigt som du..... ett stort fan nu! Pöss

Pernilla G sa...

Helt rätt av dej! Rätten att jobba då går bort (rättegången alltså)Dåliga ordvitsar, men blir inte bättre än så idag. Men skickar en kram som kompensation!

Anonym sa...

Ohhh 39:-/timmen är för mig en förmögenhet, jag får som utförsäkrad och inskriven i arbetsförmedligens sk ALI 22:-/timmen.
Räknade ut det för nån vecka sen då jag blev ännu mer deppad när jag läste i en av våra kvällstidningar att ALLA har råd å ge en tim peng till svältande i Afrika.
Hmmm har ju inte ens råd å föda mina kids jue.
Bättre än å va sjukskriven dock trots att jag e sjuk, då skulle jag få 0:- då jag som det så fint heter är Nollad (inte har ngn sjukpenningsgrunande inkomst)

kramar

Anonym sa...

Hej
Det var kul det där du skrev om att teckna på en rättegång i en Lisa Marklund-film. Jag blev uppringd om det och tyckte också det verkade kul tills vi kom in på vad jag tog betalt. Då kom det fram att jag skulle få 750 kr för en dag med jobb mellan 8 till 16. 750 kr för att det var ett specialiststatistjobb. Jag tar mer än det i timmen när jag jobbar så jag tackade nej.
Carina