lördag 1 maj 2010

Upp trälar uti alla stater!!


Jag blir tokig på mig själv; försov mig till Första maj-tåget igen!! Hörde bara på avstånd där jag låg i min halvdvala, hur tåget marscherade förbi utanför. Här i Oxelösund demonstrerar man på det gamla hederliga sättet; man sjunger Internationalen och så spelar en liten orkester gubbar på olika bompa-bompa-blåsinstrument och trumma. Sedan går man hem och äter dillkött. Inte som i Malmö, där man gick och skrek "Den som inte hoppar gillar EMU (jag kände mig alltid för stolt för att hoppa, så det var oerhört frustrerande att påstås uppskatta Emu bara för att man hellre har fötterna på jorden" och "Kasta borgarna i papperskorgarna", med flottiga dreadlocks i håret, och droppande falafelrulle i hand och i vrålande käft. Jag är mer för det traditionella sättet, är inte så mycket för att skrika saker. Men Internationalen gillar jag skarpt. En av de sånger som jag får noppeskinn och en tår i ögonvrån av. Tänker på mina förfäders kamp, för i mitt släktträd finner man mest fattiga torpare och arbetare. Med några få undantag. Det sägs att en släkting till mig var adelsman och en av dom som låg bakom mordet på Gustav III (inte Ankarström dock). Han blev aldrig avrättad, men adelstiteln fick han inte behålla. Synd att ingen i min släkt minns vad karln heter, annars hade det ju varit bästa name-droppingen nånsin här! Kungamördare, jo jag säger då det. Har ni någon sådan på nån släktträdsgren va? Nä, trodde just inte det!
En annan filur, fast på pappas sida i trädet, kallades Apelsin-Oskar. En knepig typ, som började sin karriär som handelsman genom att kränga apelsiner på Oslos gator någon gång i slutet på artonhundratalet. Men sedan jobbade han sig upp och gjorde sig en enorm förmögenhet, bland annat genom att sälja diamanter och annat bling bling till ryska tsaren. Sen passade Apelsin-Oscar på att göra av med varenda riksdaler innan han gick och dog. Annars hade man kanske sluppit övertrassera sitt konto och få telefonbankens snäsiga dom i örat så ofta. Tack för det, typ, Oscar!

Tycker inte ni det är spännande med livet förr? Jag älskar historia, åtminstone från år 1850 och framåt. Vilka knasiga människors gener har ni i era arvsanlag? Vore ntressant med någon smaskig story!

Aporpå förr i tiden arbetarklassens kamp, så har jag tecknat klart strippen till Trelleborgs museum. Funderar på att slå Trelleborgs Allehanda en signal, och berätta om vilka bra museiintendenter de har i stan, som ska ställa ut serier om Trelleborgs historia. Överst ser ni strippen med Söderström. Den blev inte så pjåkig och de var nöjda. Den ska mer funka som en illustration, det kommer vara en utförligare text till också.
Sedan fick jag några nya bilder att teckna, och det brinner rätt rejält i knutarna. Skissförslagen är i alla fall ivägmejlade nu, så kan göra klart illustrationerna först på måndag. Det får bli express-skissande på serien till den tjeckiska tidningen ikväll. Hade, för ovanlighetens skull tänkt använda enbart blyerts i olika mjuk-och hårdheter. Har en bild i huvudet, hoppas serierna motsvarar den sen. Nej, nu halkade jag visst in på serietecknarnördssnack.

Så hur kan man bäst avsluta detta inlägg? Jo, jag ska sjunga för er:

Upp till kamp emot kvaaalen!
Sista striiiiiiden det äääääääär,
ty Iinternationaaalen
åt alla lycka bär.
Upp till kamp emot kvaaalen!
Sista striden det äääääääär,
ty Iinternationaaalen
åt alla lycka bär.

Hoppas det inte hördes att jag sjöng lite falskt på ett ställe!

1 kommentar:

Helena sa...

I min bekantskapskrets finns en vars morfar(eller farfar) gick i demonstrationståget i Ådalen och blev beskjuten, och så hans vän, vars farfar var den överste (eller nåt) som kommenderade militären att skjuta på demonstranterna... Den ene var fattig arbetare, den andre greve. Två generationer senare var killarna studiekamrater. Snacka om samhällsutveckling.